miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / syntikat / hippo1

Hippo1

Raketaja: Pekka Lehtonen
Valmistui: Vuoden 2002 alussa - parannuksia tehdään yhä...

Hippo 1. on analoginen syntetisaattori. Esikuvana on toiminut kohtuulailla legendaarinen MadMouse-syntikka, jollaisen miltei jokainen aloitteleva analogiharrastaja lienee rakentanut. Projekti alkoi jo varhaisina ammattikouluaikoina ja saavuttu saturaatiopisteen melko nopeasti. Eli piirilevy oli kasattu ja kaikki palikat koossa mutta kotelo puuttui. Alkuperäinen suunnitelma oli väsätä kahdenyksikön korkuinen räkkikotelo, jota varten myös hankittiin varsin tyyliäs silkkipainettu etulevy. Kun koteloprokkis ei tuntunut etenevän päätin kasata Hipon Elek-Torilta löytyneeseen valualumiini-koteloon. Tämän päätoksen jälkeen projekti etenikin melkosella vauhdilla ja oli soittokunnossa noin vuosi sitten. Tietenkään projekti ei koskaan valmistu ja jatkosuunnitelmia on jo jonkinverran.

Hippo rakentuu kahdesta VCO:sta (voltage controlled oscillator), VCF:stä (voltage controlled filter), VCA:sta (voltage controlled amplifier), sekä ADSR- ja AD-verhokäyrägeneraattoreista (eli envelopeista... on tämä suomenkieli sitten hienoa.) (attack, decay, sustain, release). Syntikkaa ohjataan analogia-jännittellä, jossa äänen korkeus määräytyy 1 voltti/oktaavi periaattella. Takapaneelista löytyy tulot myös Pitch Benderille ja Mod Wheelille.

Tällaisen syntikan kontrollointi on ääriesimerkki reaaliaikaisuudesta. Kaikkia parametreja voi säätää lennossa. Tämä kai on juuri se juttu miksi analogisten vehkeiden kanssa on niin kiva touhuta. Jos miinuksia on pakko hakea niin oskillaattorit ovat melkoisen herkkiä lämpötilojen vaihteluille. Eli tarkan vireen löytäminen lienee teoriassakin mahdotonta. Asiaa toki helpottaa TEMPCO-vastuksilla tehty kompensointi, joka toimii ikäänkuin päivastoin transistorien muutosten kanssa. Minuuksena mainittakoon että nuo TEMPCOt kustansivat noin 2e kappale...

Syntikassa on mielestäni todella onnistunut soundi. Eritoten filtteri toimii vallan mainiosti. Ääninäyte löytyy kappaleesta Sunday Best (~3MB, mp3), jossa Hipolla soitettiin bassokuvio.

MAdMousen piirikaaviot ja mm. johdotuskuvia ja semmosia (pdf), olkaa hyvät.


Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english