miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / kitara / sbf

SBF- The Self Biasing Fuzz

Raketaja: Pekka Lehtonen
Valmistui: 11.12.2004

Prototyyppi

Buzzer ei ollut menestys. Se toimi parhaimmillaankin vain oskilloivana, piereskelevänä kohinalähteenä. En suostunut luopumaan konseptistani, jossa fuzzin eteen laitetaan fettipuskuri, korkean tuloimpedanssin saavuttamiseksi.

Totesin perinteisen FF-kytkennän "aikansa tuotteeksi" ja ajattelin että sitä on pakko saada paranneltua jotenkin. Kuin tilaiuksesta tuli vielä koulussa eteen labratyö, jossa FF-tyyppisestä kytkennästä piti rakentaa "oikea" vahvistin. Labran tulosten rohkaisemana päätin suunnitella pyörän uudelleen.

Suurimmat muutokset alkuperäiseen fuzziin ovat emitterivastus ja kondensaattori ensimmäiselle trankulle ja pienempi takaisinkytkentävastus. Nämä muutokset tekevät kytkennästä miltei riippumattoman käytettävästä transistorista. Testasin mm BC547, BC108C, 2n3904 ja AC127 trankkuja ja kaikki biasoituivat miltei täydellisesti. Parhaita saundiltaan olivat kuitenkin (minun korvaani) BC108C:t, joiden hfe:n mittasin luokkaan 600. Perinteinen FF olisi kuullostanut tuollaisilla trankuilla aivan kauhealta mutta SBF pelitti kuin unelma.

Kytkentä

Alustavassa skeemassa näkyy tärkeimmät kytkentään tehdyt korjaukset. Vastun R3 asettaa Q1:n kollektorivirran sopivaksi eikä se enää ole täysin siippuvainen transistorin virtavahvistuksesta. Toki hfe:llä vieläkin on vaikutusta mutta nyt vaikutus on huomattavasti pienempi. R3 ei merkittävästi vaikuta ensimmäisen transistoriasteen vahvistukseen, koska se on ohitettu riittävän suurella kondensaattorila C8. Kytkennän bassotoistoa voi säätää vaihtamalla konkan pienemmäksi.

Q2:n kollektorivirta on noin 1mA ja Q1:n noin 350uA. Näiden arvojen kasvattaimnen saattaisi vaikutta saundiin. Q2:n kollektorilla on trimmeri mutta käytännössä 4.7 kiloinen vastus asettaa kollektorijännitteen noin 4.5 volttiin.

Takaisinkytkentävastus on pienentynyt 1.2 kiloon alkuperäisestä sadasta kilosta. Vastuksen pienentäminen vakauttaa kytkentää ja pienentää oskilloinnin vaaraa. Tosin pienempi vastus myös tipauttaa kytkennän tuloimpedanssin sinne parin kilon tienoille. Perinteisesti tämä olisi huono asia mutta kytkentään lisätyn puskurin tuloimpedanssi on luokkaa 1 mega, joten kitaralla ei ole ongelmia syöttää kytkentää. Itseasiassa nyt kytkennästä irtoaa enemän yläpäätä kuin muista kuulemistani fuzzeista. SBF:llä lähtee jopa kunnon harmoniat ja vingutukset. Yläpäätä on itseasiassa niin paljon että jonkinlaisen tone-kontrollin lisääminen lienee paikallaa.

Tulopuskurista on testikytkennässä jätetty pois vastukset R1 ja R4 sekä kondensaattori C4. Eli ei sitten mielellään tasasähköä sinne tuloon...

Ajattelin myös laittaa kytkennän lähtöön korkeaimpedanssisen puskurin, joka tasaisi lähtöimpedanssin sinne 1 kilo-ohmin tienoille. Tämän jälkeen saundin ei pitäisi juuri muuttua vaikka säristimen liittäisi matalaimpedassiseen tuloon, kuten vaikka linjaan tai mikseriin.

Saundi?

Nyt tietysti voidaan olla kahta mieltä siitä onko SBF enää mikään oikea fuzzi. No, minä olen aina pitänyt fuzzeina vehkeitä, joissa särö tehdään transistoreja yliohjaamalla. Ja siitähän tässäkin on kysymys. Ja tärkeintä kuitenkin lienee saundi. SBF:stä irtoaa perinteinen saturoitunut fuzz-pörinä, varsinkin kaulahumpparilla, mutta myös tiukka leadisärö ja jopa kevyt komppiroso kun kääntää kitaran volumea pienemmälle. Sitä "huonon" fuzzin piereskelyä ei lähtenyt millään kokeilemillani transistoreilla, mikä taasen lienee vain hyvä asia...

11.1.2005

Konsepti muuttui hieman protoa rakentaessa. Fuzz säätö siirtyi historiaan ja tilalle tuli ala- ja yläpäälle omat säädöt. Bassosäädöllä saa liian tukkoisuuden polkimesta pois (halutessaan...) ja "tonea" säätämällä saa kulmahiomakonetta pienemmälle. Bassosäädön voi jättää pois ja tilalle laittaa sopivan konkka, samoin tonessa. Saundi edelleen hyvä (IMHO) ja särön määrä säätyy todella hienosti kitaran volumepotikasta. Ainoa mikä hieman häiritsee on on kohina. Todennäköisesti sen saisi kuitenkin kuriin käyttämällä vähäkohinaisia trankkuja.

Kertokaa toki kokemuksianne jos innostutte kytkentää kokeilemaan.



Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english