miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / syntikat / keyboard_scanner

CV-koskettimiston ohjain

Rakentaja: Pekka
Valmistui: projekti alkoi syksyllä 2003

Toiset ovat ehkä vilkaisseet Hippo 1. koskevan jutun tuolta syntikat osatolta? Syntikka siis on mutta nyt tarvittiin ohjain. Nurkissa lojui jäsen M:ltä velanmaksuna saatu koskettimisto, joka perustui diodimatriisiin. Nyt piti siis tehdä joku vempele joka muuttaisi kytkintiedon CV-jännitteeksi.

Ensin oli ajatus tehdä irtolutikoilla ko. vehje, kun sellaiseen oli valmiit ohjeet ja kaikki (70-luvulta, tottakai...). Mutta loputa kuitenkin päädyin mikrokotrolleriin ja sarjamallin DA-muuntimeen. Homma alkoi skeeman luonnostelulla ja jatkui armottomalla EAGLE-työstöllä. Tuloksena piirilevy, joka ilmeisesti tulostusvaiheessa oli skaalautunut pari milliä haluttua kapeammaksi. Oli muuten jännä sovittaa 40-piikkistä dil-koteloa tilaan johon olisi sopinut noin 36-piikkinen... No, kortti tuli prosarin ja poverin osalta kasattua ja softantestaus alkoi. Tässä vaiheessa ollaan vieläkin (22.11.2003). Seuraavaksi jostain REF02 ja sitten vaan daccia testaamaan.

(Toiminta)Idea

Laitteen tarkoituksena on tulkata diodimatriisin kytkintieto CV-jännitteiksi. Ihan helppo homma, noin periaatteessa. Ensin jollain tavalla päätellään mikä kosketin on painettu ja muutetaan sitten tämä tieto DA-muuntimella jännitteeksi samalla nostetaan GATE-signaali ylös ja jäädään odottelemaan koskettimen nostoa.

Käytännössä matriisin rivejä (8 kpl) ajaa ja kolumneja (4 kpl) lukee AVR 8515-mikrokontrolleri. Sama kontrolleri myös lähettää kosketinta vastaavan tiedon MAX552-DA-muuntimelle. DA-muunnin saa referenssinsä REF01 (tai REF02, katotaan nyt...) referenssijännitelähteeltä, jonka ideana on tuottaa tulojännitteestä mahdollisimman riippumaton ja tasainen jännite. DA-muunnoksessa on hieno jippo: MAX552 on 8-bittinen mutta koskettimien osoittamiseen riittä viisi bittiä. Kun käytetään dacin kahdeksaa YLINTÄ bittiä saadaan eri jännitteiden välille huomattavasti enemmän "tasoja". Ja resoluutio paranee siinä samalla. (nyt nukkumaan, 24.11.03)

13.1.04

Softaa on testattu ja toimivaksi todettu. DAC ei tosin vielä ole ollut levyllä kiinni mutta koskettimien luku ja sarjadatan läheys toimii mainiosti. Eikä edes kytkimet värähtele. Virtalähde on vihdoin ja viimein valmistumassa ja isoja sähköjä pitäisi alkaa testaamaan.

22.2.04

Koskettimistoa kasattu. Eri osat ovat löytäneet paikkansa kotelon pohjalevyllä. Ja kerrankin kaikki on kunnolla kiinni. Kuva tuossa sivun ylälaidassa.

12.05.04

Hep! Lisäys tulee hieman myöhässä, mutta kerrottakoon että koskettimistolla on onnistuneesti soiteltu SmokeOnTheWateria Tason toimistolla. Hieman skaalaus on vielä vinossa mutta toimii se perhana!

27.10.2006

Kiippari heräsi äkillisen synainnostuksen myötä horroksestaan. Se toimii edelleen... Muutamia kontaktiongelmia kun korjaili niin kiippari toimi miltei luotettavasti. Softaa pitää vielä päivitellä ja ominaisuuksia lisätä mutta aika mukavasti tuo pelittää nyt jo. Jossain vaiheessa pitäisi kehitellä hyvä algoritmi "last key priority" -tyyppiseen toimintaan. Eli aina kun uutta kosketinta painaa "varastaa" se vuoron jo pohjassa olleelta koskettimelta. Nykyinen softa tyytyy odottelemaan koskettimen nousua ennen kuin suostuu uutta lukemaan. Ja niin juu, kotelo pitänee myös väsätä...

Eagle-tiedostot

Piirilevyssä on sitten pari virhettä... Nopein virheiden löytäjä voittaa lakupatukan.



Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english