miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / muut_musalaitteet / subi_vahvistin

400W PowerAmp

Rakentaja: Jarkko Kalsi
Vamistui: 2003 alussa

Kaiuttimien ohella päätevahvistimet ovat rakentelijoiden suosikkeja, niin minunkin kohdallani. Oheisen vahvistimen hyvät suoritusarvot ja äänenlaatu ovat saavutettu käyttämällä komplementaarikytkentää ja MOSFETeja päätetransistoreina. Vaikka 100W tehoisen MOSFETin hinta on noin kaksin-kolminkertainen samantehoiseen bipolaaritransistoriin verrattuna, ei niiden käyttö juuri lisää koko vahvistimen kustannuksia, sillä suurin osa rahasta on kiinni virtalähteessä.

Vahvistimen osien keräily sekä mm. piirilevyn valmistus alkoi jo syksyllä 02. Leino valmisti piirilevyn Treella (kiitos siitä hänelle), tosin siitä tuli peilikuva, mutta se ei ole hänen vikansa. Se oli valmistushetkellä tietoisesti otettu riski, johon Murphey iski. Ennen joulua sain juoteltua piirilevylle läjällisen komponenttejakin, mutta FETtien ja virtalähteen kanssa kuluikin pidempään. Pari ehtoota niiden kanssa touhuttuani oli vahvistinproto koeajovalmis ja koeäänet otettiin. Hyvinhän se lähti pelaamaan, kun vaan teki kaiken ohjeiden mukaisesti. Samaan syssyyn jatkoin vielä yhden illan vahvistimen parissa ja sain sen järkevästi koteloitua.

Näin lopuksi voin olla varsin tyytyväinen vahvistimeen. Oskilloskoopilla mitattuna signaali näyttää varsin puhtaalta, nollapistesäröäkään ole havaittavissa.

Vahvistimen valmistusohjeet ym. tarkemmat tiedot löytyvät Hifilehden julkaisemasta Tee itse hifilaitteita - kirjasta.


Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english