miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / muut_musalaitteet / pikku_theremin

Pikkuinen theremin

Rakentaja: Matti Leino
Valmistui: Tyypit otettiin 17.11.2003

Nonnyt tuli toteutettua pitkäaikainen projekti, elikkä legendaarinen theremin. Ai mikä? Nou hätä, sitä monet ihmetteleekin, mutta kyseessä on Alesis Airsynthin ja Rolandin D-Beamin edeltäjä, mukavaa ujellusta päästävä soitin.

Toiminta perustuu käden etäisyyteen antennista, tai oikeammin sen aiheuttamaan kapasitanssiin. Tämä kapasitanssi vaikuttaa RF-oskillaattorin LC-viritykseen, ja näinollen myös sen värähtelytaajuuteen. Tämä sekoitetaan kiinteätaajuuksisen oskillaattorin tuottaman signaalin kanssa, ja pihalle saadaan näiden erotustaajuus. Mukavaa ujellusta siis.

Vähän mersuimmissa malleissa on myös äänenvoimakkuuden säätö antennilla suurin piirtein samoin periaattein, mutta tässä mopossa on potikka hoitelemassa sen virkaa. Myös viritys on kohtalaisen tarkka, se tehdään piskuista 15pf:n konkkaa kääntelemällä. Viritysalue on... hömm... hieman tarkka. Mutta kyllä se pulputtaa. Seuraava projekti onkin jo tulossa, siitä juttua myöhemmin.

Juu ja se skeema. Nyt pitää haihtua opinahjoon.

19.04.2004

No nyt se toimiikin, ja on testattu tositilanteessakin, nimittäin T-Itse:n viimeisellä (ja alkoholipitoisimmalla) rastilla. Tässä pari kuvaa...:
Theremin itse
Optinen illusio: Kun katsot kuvaa riittävän kauan, tulee theremin näkyviin!


Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english