miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / muut_musalaitteet / kuulokevahvistin

Rakentaja: Pekka Lehtonen
Vamistui: edelleen vaiheessa... (27.10.2003)

Jostain sain päähäni että voisi rakentaa etuvahvistimen. No, se projekti kylläkin sitten vähän jäi kun totesin että ei taida kannattaa... No. Projekti ei kuitenkaan kuollut. Kun nettiä selailin ja sopivia etuvahvistinaihioita etsin, törmäsin useampaankin näppärään kuulokevahvistimeen. "Njaa... Mikä ettei." ajattelin ja päätin rakentaa herra Meierin (projects --> headamp) suunnitteleman vahvistimen, jossa oli hieno "crossfeed" -filtteri. Jaa mikä? Noh, se on semmonen hieno systeemi, joka korjaa kuulokekuuntelun perusongelmaa, eli turhankin eriytynyttä stereokuvaa.

Kaiuttimilla kuunnellessa ääni tunnetusti tulee kahdesta (tai useammasta, mitä lie...) kaiuttimesta ja vasemman (oikean) kanavan ääni tulee myös oikeaan (vasempaan) korvaan, pikku viiveellä tosin. Ääneen tulee myös erilaisia kaikuja ja heijastuksia kuunteluhuoneen mukaan. Nämä efektit loistavat kuulokekuuntelussa poissaolollaan ja vasemman (oikean) kanavan ääni tulee vain ja ainoastaa vasempaan (oikeaan) korvaan. Tästä johtuu ikävä "pään sisällä" -soundi, jota ei kauaa jaksa kuunnella.

Homman voi halutessaan korjata vaikka signaaliprosarilla mutta on olemassa helpompikin tapa, paaaljon helpompi. Ideana on viivästää ja vaimentaa toista kanavaa ja summata se toiseen. Helppoa. Käytännössä tämä tapahtuu kahdella RC-suotimella ja vastuksella, joka yhdistää oikan ja vasemman kanavan. Kaikuja tai heijastuksia ei tällä tavalla saa aikaan mutta tilantuntu paranee ja kuuntelu tuntuu mukavammalta. Herra Meier kertoo sivuillaa tarkemmin miten kytkentä toimii, joten kiinnostuneet suunnatkoon sinne.

Itse projekti lähti etenemään yllättävällä vauhdilla. Sain piirilevyn valmiiksi parissa päivässä ja koko vehje mahtui yhdelle euro-kokoiselle levylle. Komponenteista osa on hankittuna ja nyt odotellaan Maximilta (sämplenä) LM6171:tä korvaavaa opparia (toi 6171 maksaa 6.5 euroa kappale...). Todennäköisesti tämä projekti vielä jää takkuamaan viimeistään kotelointivaiheeseen, vaikka vielä näyttääkin hyvältä.

Ainakin hetken projekti kyllä on hyllyllä. Kas kävi niin että esikoistyttäreni syntyi tuossa 28.3...hienoa! Lisää tekstiä ja kuvia projektista luvassa lähiaikoina. Ja kuva tyttärestä löytyy tuolta galleriasta! 27.10

Joo-o. Projekti ei muuten ole pahemmin enää edennyt... Tuli keksittyä kaikkea muuta kivaa ja mm. ostettua mikseri, jonka myötä erillisen kuulokevahvistimen tarve hitusen pieneni. No, alla kuitenkin jollekulle innokkaalle piirilevykuvat. pitäisi olla oikein, vaan en oo ihan varma ;).

Osasijoittelukuva (pdf)
Piirilevy (pdf)


Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english