miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / kitara / wah_mod

Wah Wah -modaus

Modaaja: Pekka Lehtonen
Modattu: 10.10.2004

Ostin junnupoikana Dunlopin CyrBaby wahin mallia GCB-95. Mainio peli, ajattelin ja useamman vuoden oli kovin tyytyväinen. Iän ja kokemuksen myötä kuitenkin vaatimukset kasvoivat ja waakun saundi ei enää miellyttänyt. Modaamaan siis.

1. modi

Ensimmäinen modi oli lähtöpuskurin lisääminen. Asensi Wahin lähtöön yksinkertaisen JFET-vahvistimen ja sääsin trimmerillä lähtötason sopivaksi. Tämän jälkeen, aikaisemmin käyttökelvoton, wahin ja FuzzFacen yhdistelmä kuullosti toodella hyvältä.

2. modi

Seuraava modi oli ns. Q-modi, jossa kelan rinnalla oleva 33k vastus korvataan isommalla. Korvasin sen 22k vastuksella, jonka kanssa laitoin sarjaan 47k potikan. Tämäkin modi oli menestys. Nyt sweepin "jyrkkyyttä" saattoi säätää loivasta vellonnasta terävään kiekumiseen. Kuva modista.

3. modi

Tämä modi on vielä tekemättä mutta tarkoitus ton vaihtaa transistorien takaisinkytkennässä oleva 0.01uF:n konkka arvon 0.018u tai jopa 0.022u. Tämä siirtää suotimen keskitaajuutta hieman alemmas ja muuttaa wahia hiema bassovoittoisemmaksi.

4. modi

"Keskiääni-modi" odottaa vielä tekiäänsä. Ensimmäisen transistorin kannalta kelalle menevä 1.5k vastus olisi tarkoitus vaihtaa arvoon 1.8k. Tämän pitäisi korostaa hieman keskialutetta.

5. modi

Trup Bypass - modi on myös vielä tekemättä. Ideana on vaihtaa alkuperäisen SPDT-kytkimen tilalle DPDT, jolloin kytkentä ei kuormita kitaran mikkejä ollessaan ohitettuna. Tämä poistaa sen paljon puhutun "tone suckingin" jota en kylläkään ole vielä omalla kitaralla huomannut...

Tätä modia tehdessään jotkut poistavat myös kytkennässä olevan tulopuskurin ja käyttävät perusteena "ompahan vähemmän komponentteja signaalitiellä" -tyyppistä argumenttia. Pah. Wahin kytkennän tuloimpedassi on ilman tuota puskuria niin olematon että ylä-äänet taas kerran vaimenevat ja reilusti. Itseasiassa jotkut ovat lisänneet vanhempiin waheihinsa (joissa ei siis ole tuota puskuria vakiona) erillisen fettipuskurin ja jättäneet kytkimen entiselleen. Kertovat saundin muuttuneen "lihavammaksi" ja "voimakkaammaksi" ja myös noiden "tone suck" -ongelmien häipyneen. Tällainen toteutus löytyy esim Herra Hammondin sivuilta.

Toisaalta... Esimerkiksi paljon kehutussa Voxin Clyde Mc Coy wahissa (eikä muuten juuri missään muussakaan vanhemmassa vaakussa) ole tuota paljon parjattua bufferia. Fuzzentralista löytyy hyvät ohjeet ja pohdintaa tuosta Voxista.

Modaus-palvelua

Jos tahdot omaan waakkusi jonkin ylläolevista modeista mutta kolvi ei tahdo pysyä kädessä voin modailla puolestasi. Hinta voidaan sopia tapauskohtaisesti. "Verstas" sijaitseen Tampereella. Yhteyttä voit ottaa vaikka sähköpostilla.

Linkkejä

Technology of Wah pedals
Wah Wah ModsKommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english