miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / kitara / sarodaga

Särö-Dägä

Raketaja: Pekka Lehtonen
Valmistui: Käynnissä... (20.5.2004)

Piirkaaviot ja piirilevykuva (lisätty 16.8.20004): Muutoksia skeemaan (29.11.2004):

versio 0.1 Säröa olla pitää. Lattialla lojuu jo RAT ja oma tulkinta Fuzz-Face:sta mutta tommoinen "TubeScreamer"-henkinen laite vielä puuttuu. Piti siis käynnistää uusi projekti. Custom-särön pohjaksi löysin Bossin SD-1 särön skeemat. SD-ykkösellä soittelee mm. Zakk Wylde (tuo legendaarinen Ozzy Osbourne kitaristi...) ja varsin onnistuneelta purkiltahan tuo vaikuttaa. Skeemat ja valmiin SD-1:n modifiointiohjeet löytyvät fuzzcentralista.

En tälläkertaa kuitenkaan ajatellut ihan suoraan kopioida valmista tuotetta vaan tarkoitus oli hieman customoida kyseistä kytkentää. Ensimmäinen proto valmistui 20.5.2004 verolevylle ja se sai kotelokseen vanhan Nokialaisen pahvilaatikon. Varsin elegantti ilmestys sanoisin... Protokortille on kasattu vain kykennän säröä tuottava osuus. Tone-kontrollit ja muut saavat vielä odottaa.

versio 0.1 Ensimmäisten testailujen perusteella särö on vallan mainio. Ilman tone-kontrollia saundi on tosin hieman kireä. Mutta tämä johtunee osittain myös hieman liian pienestä tulokondensaattorista, joka suotaa vähän liikaa matalia pois kitaran signaalista. Nopeassa vertailussa saundi oli yllättävän lähellä Marshall Valvestate 40v -vahvistimen säröä. Sinänsä ihan onnistunut suoritus siis, onhan Marsussa sentään putki säröasteessa.

Seuraavaksi pitäisi rakennella tone-kontrollit kuntoon ja hioa vähän komponenttien arvoja. Myös jonkilainen aktiivinen bassokorostin voisi olla paikallaan kytkennän tulossa.

25.5.2004 - Rev. C

Aah! Tonekontrolli rakennettu ja testattu. Saundi vaan paranee. Liian kireyden saa tyylikkäästi siloiteltua kun vähän vääntää nupista. Tarvittaessa saundin saa myös aivan mutaiseksi. Onpas hyvä. Kertakaikkiaan. Säätövaraa on vähintäänkin riittävästi. Seuraavaksi voisi vähän testailla eri diodeja ja kokkeilla vaikka Germaaniumia. Kahtellaan.

Alustava skeema näyttää tältä. Kaaviossa näkyviä kytkinkikkailuja ei vielä ole testattu.

13.6.2004

No niin. Pikkuhiljaa alkaa olla prototyyppi kuosissaan. Laatikkoon on tullut yksi nuppi ja neljä vipukytkintä ylläolevien kuvien jälkeen. Se nuppi on tietysti tuo aikaisemmin mainittu Tone mutta nuo vivut, ne ne vasta hauskoja ovat.

Laitoin konkan C4 kanssa sarjaa kytkimen. C4 ja R9 muodostavat alipäästösuotimen joka tummentaa soudia aika reilusti. Rajataajus taitaa olla siinä 720Hz. Annoin vivulle nimeksi "Sharp", koska sillä saa saundiin aika terävän puraisun tuonne ylärekisteriin.

Toinen vipu kytkee kondensaattorin C2 rinnalle 1uF:n kondensaattorin. Tämä laskee vastuksen R4 ja konkan C2 muodostaman ylipäästösuotimen rajataajuuden reilusti alemmas (normaalisti noin 720Hz) ja tuo näin melko rehellisen potkun bassosaundiin. Vähän niin kuin semmonen "uumph!". Samanlainen kuin pyytäisit jotakuta lyömään sinua vatsaan kun jännität vatsalihaksesi, mutta sitten se joku lyö kuitenkin pikkuisen liian kovaa... Tämä vipu sai nimekseen "Fat".

Seuraavat kaksi vipua ovat nuo kytketäkaaviossa näkyvät. Toisella saa oikosuljettua sen "asymmetrisen" diodin, jolloin saundin pitäisi olla lähempänä alkuperäistä TubeScreameriä. Toisella kytkimellä taas saa käyttöön germaniumdiodin, piidiodin sijasta. Tämä Pehmentää saundia hieman. Tosin muutos on aika pieni mutta jotenkin saundi on hieman siloitellumpi. Parempi semmoseen komppailuun, ehkä. Symmetrinen klippaus taas on volumeltaan hieman vaimeampi ja soinniltaan hitusen yllätyksettömämpi.

valmis proto Vaihdoin myös vastuksen R4 tilalle 5 kiloisen. Alkuperäisessä SD-1:ssä taitaa olla 4.7k ja tuossa Fuzzcentralin modifioidussa versiossa 2.2k. Tämä muutos tipautti kytkemmän vahvistuksen puoleen, vaatimattomaan reiluun 200:n, mutta toi Gain-potikkaan huomattavsti suuremman säätövaran. Nyt irtoaa hieman pehmeämpiä ja semmosia crunch-henkisiä saundeja paremmin. Silti "nupit kaakossa"-saundi on ennallan.

Seuraavaksi olisi edessä ensimmäisen tuotantoversion rakentaminen ihan oikealle piirilevylle.

7.8.2004 - Valmis!

kuika paikata reikä kotelossa... Ensimmäinen "tuotantovesio" on nyt valmis ja tehokkaasti käytössä. Saundia on kehunut itseni lisäksi myös se toinen henkilö joka purkilla on soittanut. Loistava kevyempi ruttu. Varsinkin yksikelaisella kaulamikillä.

Ääninäytteitä (kuuntele saundia, älä soittajaa!):


Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english