miksi turhaan ostaa kaupasta kun voi tehdä itse...

/ sisalto / kitara / buzzer

Buzzer - Bufferoitu NPN Fuzz Face

Raketaja: Pekka Lehtonen
Valmistui: 23.08.2004)

Prototyyppi

Optimaalinen asennus...

Valmiina kotelossa. Vielä kun olis jättänyt tuon "Buzzer" -tekstin kirjoittamatta...

Pikkuisen tiukka sovite. Patteri ei ihan mahtunut mukaan.

Buzzer - ensimmäinen versio

Buzzer - toinen versio. Huom! C1:n ja C5:n paikat pitää vaihtaa keskenään, jotta kontrolli pelaa. Ja potikaksi 100k.

Unohda koko homma ja rakenna SBF.

Ah. Aikaisemmin Esitelty PNP FuzzFace on nyt saamassa seuraajakseen NPN-trankuilla toteuttettua säristintä, jonka edessä on vielä kaiken lisäksi pikkuinen fettipuskuri.

Ideoita tähän kytkikseen on otettu ympäri internettiä.

Tarkoitus on käyttää pii-trankkuja, jos jostain vain löytyy riittävän pienigainisia sellaisia. Ideana oli alunperin korvata tuo PNP-fuzzi NPN-versiolla, jotta sitä vois käyttä virtalähteen kanssa. Toinen tarkoitus oli saada fuzzista ulos myös vähän ylä-ääniä ja ehkä jopa vähän harmonioita (tämä siis nostamalla kytkennän tuloimpedanssia). Ja vielä kun käyttää noita pii-trankkuja niin pääsee eroon siitä ikävästä lämpöryöminnästä.

Ensimmäinen prototyyppi valmistui vero-levylle aika pian idean saamisen jälkeen. Testasin protossa apaut 20 erilaista nurkissa lojunutta trankkua (mm. BC547, BC108, BF392) mutta sain aikaiseksi pääasiassa oskillointia. Ensimäisen transistorin kantajännite oli aivan liian korkea ja toinen trankku oli siis saturaatiossa ihan ilman kitarasignalin apua. Saundi oli kamala ja särö toimi edes auttavasti vain todella suurilla signaalitasoilla.

Päätin siis testata kytkentää vielä AC127:lla (toinen Wanha, toinen vähän uudempi). Johan helpotti. Pikatestissä ihan makea pörinä ja mukavasti sustainia. Nyt siis pitää löytää jostain riittävän pienigainisia (90-120?) pii-trankkuja ja jatka testailua.

Toinen vaihtoehto kait olisi biasoida ensmmäinen trankku niin että kollectorijännite asettuisi sopivaksi. Katsotaan...

17.08.2004

Kokeilin ekana trankkuna 2n3904:sta toisen AC127:aa. Mainio saundi. Kunnon pörinä. Tosin kun runttaa soitua oikeen kunnolla niin taitaa mennä vehje vähän tukkoon. Ääni voimistu vasta kun kielet ovat heiman lakanneet heilumasta. Totesin myös nuo contour- ja fuzz-kontrollit aika turhiksi. Contour ei oikeastaan voikuta kuin volumeen ja fuzzi on kumminkin aina täysillä.

Tarkempi testailu myös osoitti että vehkeestä tosiaan irtoaa myös sitä harmonia-osastoa. Jotain mitä tuosta aikaisemmasta FF:stä ei saa irti kirveelläkään.

Oheisessa kuvassa visio seuraavasta kehitysasteesta. Tulopuolelle on lisätty eräänlainen tone-kontrolli.

Ääninäytteitä (kuuntele saundia, älä soittajaa!):

20.08.2004

"Toinen versio" testattu. Mainiota. Sweep-potikalla saa kivasti bassopäätä vaimennettua ja aiemmin mainittu "tukkoutuminen" poistuu. Nyt lähtee siis semmoinen vähän kireämpi leadi ja myös semmonen pörps että ei paljoa muusta väliä. Tämä nuppii saa nimekseen Buzz.

Kotelokin on jo valmiima. Reiät on porattu ja maalin kuivumista odotellaan. Nyt kun vaan jaksais antaa sen rauhassa kuivua niin ehkä se maali myös siinä purkin pinnassa pysyisi.

23.08.2004

Rojekti valmistui. Hieno homma. Patteria en saanut mahtumaan mukaan mutta vähänkös väliä. Powerin täytyy olla muuten sitten hyvä. Kuuluu nimittäin hurinat läpi aika tehokkaasti. Saundi on mainio ja meininkin hyvä.

14.09.2004

Hermoja raastanut oskillointiongelma poistui kun irroitin FET:in gatelta käyttöjännitteeseen menevän vastuksen.

22.09.2004

Tanan, tana. Vieläkin se pahalainen oskilloi. ja huomattavimmin silloin kun se on ohittuna. Ääh. pitänee käytää ohituskytkentää joka maattaa kytkennän tulon bypass-tilassa, nykyinen kun jättää tulon ilmaan. Nykyinen kytkentä on napattu muzique.com:ista ja toimii SäröDägässä ja Pulsarissa oikein mainiosti. Mutta ei kun ei.

08.10.2004

Eipä oskilloi enää. Tosin nyt just ei toi merkkivalokaan toimi, mut ehkä vois jossain vaiheessa hommata oikeen bling-bling 3PDT-kytkimen. Ja pitänee myös lisätä alipäästösuodin piirin lähtöön. Tai jotenkin muuten vähän jarruttaa tuota yläpäätä. Kitaran tonepotikka auttaa jonkinverran mutta silti yläpäätä on paikoin jopa liikaa. Kertoo muuten tämä omaa tarinaansa tuosta Fuzz-Face -kytkennästä; se tosiaan kormittaa kitaraa niin paljon että ylärekisteri vaimenee ihan ilman apuja, vaikka periaatteessa taajusvaste kait on kohtuu tasainen.

The Ass Face - 29.11.2004

Hermo alkaa mennä! Vinkuu ja ulisee. Saundi muistuttaa kulmahiomakonetta. Tämä muuttuu pian ToneBenderiks jo ei ala homma toimia. Meneillään varmaan viides modausversio aiheesta. Konkkaa rinnalle sanon minä. luulisi yläpään vaimenevan... kahtellaan. Piirilevykin olisi jo suunniteltuna mutta, tanan tana, pitää saada proto ensin toimivaksi!

13.12.2004

Valmis. Buzzer päätyi roskikseen ja tilalle tuli SBF.

Linkkejä:



Kommentoi juttua!

Ei arvostelua!

© 2002-2005 kotipolttoinen.com - M Leino, P Lehtonen ja S Lehtinen  - Kävijöitä tänään:


syntikat
kitara
muut musalaitteet
muu elektroniikka
musiikkituotannot
vesilelut sun muut
autot
ruokaohjeet
koodikoodi
muut harrastukset

linkit
kuvagalleria
forum

BLOG

etusivu - english